Varumärken

Nyhetsbrev

HUDVÅRDSKOLAN - SOLSKYDDETS ABC

 

Man mår bra av att vara ute i solljuset av flera olika orsaker, vårt humör förbättras och produktionen av D-vitamin kommer igång . Men för mycket solljus orsakar också åldrande i huden och kan i värsta fall leda till hudcancer, som idag är den cancerform som ökar mest. Balans är viktigt, tillräckligt med solljus vare dag men inte så mycket att man bränner sig. Man uppskattar att vistas ute 20 minuter om dagen (beroende på hudfärg och UV-strålarnas styrka) utan solskydd är nödvändigt för vårt välmående. Men om vi vistas mer än 20 minuter om dagen i solen är solskydd nödvändigt för att undvika att bränna huden. Att huden bränns försämrar vårt immunförsvar och orsakar inflammationer.

 

Vad händer i huden om man bränt sig?

Hudens känslighet för solen påverkas bland annat av hudfärg, tid av solexponering och UV-strålningens styrka. Stor solexponering under lång tid ökar risken för maligna och pre-maligna hudtumörer. Det gör dessutom att huden kan åldras i förtid – huden blir tjock, slapp och rynkig. Det första tecknet på en akut solskada är rodnad och stickningar i huden och då har huden utsatts för mer UV-strålning än den hunnit och/eller kunnat bygga upp skydd mot. Att bränna sig kan leda till att cellernas arvsmassa (DNA) skadas. För att skydda de friska cellerna begår skadade cellerna ”självmord” efter att man bränt sig, det är därför man löser död hud efter en brännskada i huden. Huden har reparationsmekanismer men om solskadorna är många och sker under flera år så räcker det inte till och cellerna kan börja växa mer okontrollerat.


Hur fungerar solskydd?

SPF står för Sun Protection Factor. Solskyddsprodukter skyddar huden genom att absorbera och/eller reflektera UVA och UVB strålar.

  • SPF15 skyddar huden från ca 93% av UVB strålningen 
  • SPF30 skyddar huden från ca 97% av UVB strålningen 
  • SPF50 skyddar huden från ca 98% av UVB strålningen.

SPF-skyddet som står gäller alltså främst UVB strålar om inget annat är angivet. Många solprodukter innehåller dock ingredienser som skyddar huden från UVA-strålar.


Olika typer av solskydd:

• Partikelfilter (zink- eller titandioxid) eller fysikaliskt filter är det naturliga filtret som reflekterar bort solens skadliga strålar. Naturliga mineralsolskydd finns bland annat i mineralmakeup och är vanlig i naturliga och ekologiska solskydd. Fysikaliska solskydd ger ett stabilt skydd som är säkert för hela familjen.

• Naturliga oljor som solskydd. Vegetabiliska oljor har naturligt inbyggd SPF i olika grad. Inom EU är solskyddsprodukter är extra hårt reglerade. Bland annat får de endast innehålla något/några av 26 godkända UV-filter och ha en SPF-faktor på minst 6. Inga naturliga oljor är godkända som UV-filter.

• Kemiskt solskydd. Kemikalier som absorberas av huden för att skydda huden mot strålning genom att absorbera UV-strålarna som når huden. Exempel på dessa kemikalier är Ethylhexyl methoxycinnamate, Butyl Methoxydibenzoylmethane, Octylcrylene, Avobenzone, Octinoxate (Octylmethoxycinnamate), Octisalate och Oxybenzone. Kemiska solskyddsmedel blir effektiva först ca 30 min efter att den applicerats. När kemiska solskyddsmedel kommer i kontakt med UV-strålar kan de bli instabila och kan orsaka allergier och irritation. En del kemiska UV-filter har visat sig ha endokrin effekt, de kan härma östrogen eller testosteron och penetrera genom huden in i blodomloppet och på så sätt ha en hormonstörande effekt.

 

UV-strålar och antioxidanter

Antioxidanter hjälper huden att skydda sig mot fria radikaler och motverka hudens åldrande. Fria radikaler bildas naturligt i kroppen av inre reaktioner men finns även i yttrefaktorer som UV-strålning, luftburna föroreningar, cigarettrök m.m. När de fria radikalerna angriper så står antioxidanterna redo att boxa bort dem. Vår kropp har egna system som motverkar aktiviteten hos fria radikaler, men med tiden så minskar kroppens förmåga att motverka dessa. Tänk dig en god fruktsallad, äpplen blir snabbt bruna p.g.a. oxidering. Om man pressar med lite citronsaft då man blandar salladen håller den sig fräsch längre. Varför? P.g.a. antioxidanterna i citronen stoppar oxideringen. Det går till på samma sätt med kroppens åldrande och antioxidanter. Kroppen portionerar ut antioxidanter men huden står långt ner på listan över vart antioxidanterna skall skickas i kroppen så vi behöver tillföra ett extra antioxidantskydd på hudytan. Man tillsätter antioxidanter i hudvård för att neutralisera de fria radikalerna och få en effektivare hudvård. Exempel på några effektiva antioxidanter i hudvård är: Vitamin C, Vitamin E, Grönt te, Ginko biloba, vindruvskärnextrakt, blåbär, granatäpple m.m.


Solskydd och D-vitamin

Solljuset har en viktig roll i bildandet av D-vitamin. D-vitamin är viktigt för en normal tillväxt och benstruktur. D-vitamin bildas i kroppen när huden exponeras för UV-ljus och kan även tillföras via maten eller kosttillskott. I riskzonen för D-vitaminbrist finns befolkningen i solfattiga länder som Finland. Vitamin D och solen; Sola alltid försiktigt speciellt under sommarmånaderna. Vistas dock ute under dagtid minst tjugo minuter 3 dagar i veckan med mycket bar hud och utan solskyddsprodukt. Här gäller det att använda sunt förnuft, passa på före kl.10 och efter kl.15 då solen inte är lika stark.


SPF – hur många gånger mer man kan vara i solen utan att bli bränd. Det innebär alltså att om du blir röd efter att ha vistats i solen i 10 minuter, betyder SPF 6 att du klarar dig i solen i en timme istället utan att bli röd.


Applicera rätt mängd! Ansikte: En halv tesked, cirka 2 ml. Kropp: En halv deciliter, eller en handfull. Återapplicera! – Varannan timme


TEXT: MIA SEGERVALL

 

 

 

SOLSKYDD FÖR ANSIKTET    

 

 

 


SOLSKYDD FÖR KROPPEN    

 

 

  


Varukorg  

Inga produkter

Frakt 0,00 €
Totalt 0,00 €

Checka ut