Tuotemerkit

Uutiskirje

IHONHOITOKOULU - AURINKOSUOJAN ABC

 

Voimme hyvin auringon valosta. Aurinko parantaa mielentilaamme ja D-vitamiinin tuotanto käynnistyy. Liika aurinko aiheuttaa ihossamme ikääntymistä ja pahimmassa tapauksessa aurinko voi aiheuttaa ihosyövän. Ihosyöpä on tänä pä- ivänä eniten lisääntynyt syöpämuoto. Tasapaino kaikessa on tärkeää, se pätee myös aurinkoon. Voimme hyvin kun saamme päivittäisen auringonvalo tankkauksen, mutta liian kauan ei kannata auringossa olla. Tutkimusten mukaan 20 minuuttia aurongonvalossa oloilua päivittäin ilman aurinkosuojakerrointa (riippuen ihonväristä ja UV-säteiden voimakkuudesta) on välttämätöntä hyvinvoinnillemme. Jos oleilemme auringossa enemmän kuin 20 minuuttia päivän aikana tarvitsemme aurinkosuojan, jottei ihomme pala. Ihon palaminen heikentää puolustuskykyämme ja aiheuttaa tulehduksia.

 

Mitä tapahtuu ihossa, kun olemme polttaneet sen auringossa?

Ihon herkkyys auringonvalolle riipppuu ihonväristä, ajasta, jonka vietämme auringossa ja UV sä- teilyn voimakkuudesta. Pitkä aika auringossa altistaa ihon maligna ja pre-maligna ihokasvaimille. Liika aurinko aiheuttaa myös ihon ennenaikaista ikääntymistä, iho paksunee, veltostuu ja siihen tulee ryppyjä. Ensimmäinen merkki UV säteiden liiallisesta altistumisesta on punoitus ja kirvely. Soluissa tapahtuu tällöin DNA:n vaurioituminen, solut suojelevat itseään tekemällä ”itsemurhan”, jolla ne estävät vaurioituneiden solujen kasvun, tämä on prosessi, jonka vuoksi ihomme kuoriutuu, palamisen seurauksena. Tämä on ihon oma korjausmekanismi, joka ei kuitenkaan ole riittävä, jos iho altistuu vuosi vuodelta auringolle, ja jos aurinkovauriot ovat suuria, saattaa lopputulos olla solujen epäsäännöllinen kasvu.


Kuinka aurinkosuoja toimii?

SPF on lyhenne sanasta Sun Protection Factor. Aurinkosuojatuotteet suojaavat ihoa absorboimalla ja/tai reflektoimalla UVA ja UVB säteitä.

  • SPF15 suojaa ihoa noin 93% UVB säteilyltä
  • SPF30 suojaa ihoa noin 97% UVB säteilyltä
  • SPF50 suojaa ihoa noin 98% UVB säteilyltä

SPF suoja koskee siis ensikädessä UVB säteilyä, jos ei muuta mainita. Moni aurinkosuojatuote sisältää ainesosia, jotka suojaavat ihoa myös UVA säteilyltä.


Erilaiset suojakertoimet:

• Hiukkassuodatin (sinkki tai titandioxidi), tai fysikaalinen suodatin on luonnollinen suoja, joka reflektoi pois auringon haitallisia säteitä. Luonnolliset mineraaliaurinkosuojat löytyy muun muassa mineraalimeikeistä ja useimmiten kaikista ekologisista aurinkosuojista. Fysikaalinen aurinkosuoja on turvallinen koko perheelle.

• Luonnolliset öljyt aurinkosuojana. Kasviperäisillä öljyillä on luonnollinen sisäänrakennettu eri tasojen SPF suojat. EU:n sisällä aurinkosuojat ovat tiukasti säädeltyjä. Ne saavat muun muassa sisältää joitain 26:sta hyväksytystä UV-suodattimista ja SPF suojan on oltava vähintään 6. Mitkään luonnolliset öljyt eivät ole hyväksyttyjä UV suodattimia.

• Kemialliset aurinkosuojat. Iho absorboi kemikaaleja suojatakseen itseään auringon säteiltä. Esimerkkejä näistä kemikaaleista ovat Ethylhexyl methoxycinnamate ja Butyl Methoxydibenzoylmethane. Octylcrylene, Avobenzone, Octinoxate. (Octylmethoxycinnamate), Octisalate ja Oxybenzone. Näiden kemikaalien aurinkosuoja menetelmän ongelma on niiden tehokkuus, joka on tehokkain vasta 30 minuuttia levityksen jälkeen. Kemiallisten aurinkosuojien ainesosat saattavat auringon yhteydessä aiheuttaa allergioita ja herkkyystiloja, joidenkin kemiallisten UV- suodattimien on todistettu aiheuttavan endokriinisen efektin. Ne voivat matkia estrogenia tai testosteronia ja täten ne pystyvät läpäisemään ihomme ja joutuvat verenkiertoomme ja sitä kautta häiritsevät hormoonitasapainoamme.


UV säteet ja antioxidantit

Antioxidantit auttavat ihoa suojaamaan itse- ään vapailta radikaaleilta ja suojaamaan ihoa ennenaikaiselta vanhentumiselta. Vapaita radikaaleja muodostuu luonnollisesti kehossamme sisäisten reaktioden kautta, mutta myös ulkoiset tekijät aiheuttavat niitä, tekijät kuten UV säteet, ilmansaasteet, tupakinsavu yms. Vapaitten radikaalien hyökätessä, taistelevat antioxidantit niitä vastaa. Kehollamme on oma kyky vastustaa vapaita radikaaleja, mutta iän myötä tämä kyky heikkenee. Vertaa vaikkapa ihoasi herkulliseen hedelmäsalaattiin. Ei kestää kauan kunnes omenat saavat ikävän ruskean värin. Mutta jos puristamme sitruunamehua hedelmäsalaatin päälle heti valmistusvaiheessa estämme hedelmien tummumisen. Miksi? Koska sitruunan antioxidantit estävät hapettumisen. Ja sama pätee ihon ikääntymiseen ja antioxidanttien vaikutuksen ihon ikääntymiseen. Kehomme tuottaa itse tietyn määrän antioxidantteja, mutta ihomme on viimeisenä listalla, minne kehomme niitä lähettää. Tämän vuoksi on tärkeää että autamme ihoamme saamaan riittävän antioxidanttisuojan. Lisäämme antioxidantteja ihonhoitotuotteisiin, jotta neutralisoisimme vapaita radikaaleja, ja näin saamme tehokkaampaa ihonhoitoa. Esimerkkejä tehokkaista antioxidanteista ihohoidossa: C vitamiini, E vitamiini, Vihreä tee, Ginko biloba, viinirypäleuute, mustikka, granaattiomena yms.


Aurinkosuoja ja D vitamiini

Auringolla on tärkeä tehtävä D-vitamiinin valmistuksessa. D vitamiini on välttämättömyys normaalin luuston kasvuun. Kehomme alkaa tuottaa D vitamiinia sen ollessa kontaktissa UV säteilylle. D vitamiinia voi myös saada ruoan ja ravinnelisien kautta. D vitamiinin puutostilan uhan alla ovat maat kuten Suomi. D vitamiini ja aurinko: Ota aurinkoa harkitusti erityisesti kesäkuukausina. Oleile auringossa noin kolme kertaa viikossa vähintään 20 minuuttia kerrallaan, niin paljon paljaalle iholle, jossa ei ole aurinkosuoja tuotetta kuin mahdollista. Ole kuitenkin varovainen , ole ulkona ennen kello 10 tai kello 15 jälkeen, vältä auringossa oleilua sen ollessa voimakkaimmillaan, eli keski päivän aikoihin.


SPF- kuinka monta kertaa enemmän voit olla auringossa, polttamatta ihoasi. Jos poltat ihosi auringossa 10 minuutin oleilun jälkeen, tarkoittaa SPF 6 että voit olla tunnin auringossa polttamatta ihoasi. On hyvin tärkeää lisätä aurinkosuojaa tasaisin väliajoin.


Lisää oikea määrä! Kasvot: Puoli teelusikallista, noin 2 ml. Vartalo: Puoli desilitraa, noin kourallinen

 

TEXTI: MIA SEGERVALL

 

 

 

 

AURINKOSUOJA KASVOILLE    

 

 

 


AURINKOSUOJA VARTALOLLE    

 

 

  


Ostoskori  

Ei tuotteita

Toimitus 0,00 €
Yhteensä 0,00 €

Kassalle